četvrtak, 21. veljače 2008.

Spomenik don Mihovilu Pavlinoviću


U prigodi 120. obljetnice smrti svećenika, domoljuba i književnika don Mihovila Pavlinovića u Rašćanima u Zabiokovlju svečano je otkriven spomenik ovom hrvatskom Prometeju i zastupniku u Hrvatskome saboru i Bečkome parlamentu. Svetu misu u crkvi sv. Mihovila Arkanđela u Rašćanima predvodio je mons. Ante Jurić, splitsko-makarski nadbiskup u miru, uz suslavlje generalnog vikara don Ivana Čubelića, don Vjekoslava Pavlinovića i desetak svećenika Splitsko-makarske nadbiskupije.
Don Mihovil Pavlinović rodio se 1831. u Podgori, u kojoj je kao župnik proveo najveći dio svećeničkog života, gdje je i umro 1887. Za svećenika je zaređen u splitskoj katedrali 23. rujna 1854. Još kao sjemeništarac pokazivao je svoje domoljublje i pokretačke sposobnosti, te se kao mladi svećenik iza 1860. aktivno uključio u hrvatski preporodni pokret, postavši vođom i ideologom narodne stranke, a više je puta biro biran za zastupnika u Dalmatinskom saboru. Bio je zastupnik i u Hrvatskom saboru i Bečkom parlamentu, gdje je zastupao prava i interese Hrvata. Osobito se zalagao za priključenje Dalmacije Hrvatskoj, suprotno idejama Bajamontija i autonomaša. U Imotskom je 1873. otvorio Narodnu knjižnicu koja i danas nosi njegovo ime.
Brončani spomenik tom hrvatskom velikanu postavljen na prostoru s južne strane Napoleonove ceste, gdje se odvaja put za Njivice i Veliki Godinj, Čalj, a na samom rubu NP Biokovo u Rašćanima otkrili su predsjednik Odbora za podizanje spomenika don Vjekoslav Pavlinović, saborski zastupnik dr. Kajo Bućan i pomoćnica ministra kulture Ana Bilokapić...

Napisao: Ivica Luetić
Fokus 12.10.2007.

Nema komentara: