subota, 1. svibnja 2010.

Spomenik s pogledom na autocestu

U punom su tijeku pripreme za izgradnju velebnog spomenika poginulim hrvatskim braniteljima iz općine Zagvozd. Lokacija spomenika bit će na dominantnoj uzvisini, tik do odmorišta Rašćane na autocesti između Zagvozda i Ravče.

Inače, to odmorište u sklopu kojega će biti izgrađen motel i nova Inina benzinska postaja, jedno je od najljepših na autocesti od Zagreba do Ravče, ponajviše po predivnom pogledu na Biokovo i područje Napoleonove ceste u Župi i Rašćanima.

Ideja za izgradnju spomenika rodila se još prije nekoliko godina, prigodom otkrivanja spomenika don Mihovilu Pavlinoviću u njegovim rodnim Rašćanima uz staru prometnicu Župa – Vrgorac.

Obitelj Prgomet, čiji je sin poginuo 1991. godine kao pripadnik Prve gardijske brigade, pokrenula je ideju i ona će biti uskoro i realizirana. Organizacijski odbor, koji djeluje unutar Udruge građana općine Zagvozd pod nazivom “Biokovo”, na čijem je čelu don Vjekoslav Pavlinović, već ima i idejno rješenje izabrano na natječaju.

Autor toga rješenja je akademski kipar Robert Jozić, a uskoro će se raspisati i natječaj za samo izvođenje radova. Iz cijele općine Zagvozd u Domovinskom ratu poginulo je 19 branitelja. Spomenik će simbolično biti na mjestu između Rašćana i Župe, gdje je na tamošnjim grobljima svetog Ivana i svetoga Mihovila pokopano osam branitelja rodom iz Rašćana i Župe. Inače, s toga područja poginulo je 11 branitelja.

Dio terena dala i država

Dio terena za izgradnju spomenika ustupilo je Odboru za izgradnju 35 članova obitelji Kovačević, a Vlada RH s potpisom premijerke Jadranke Kosor donijela je odluku o ustupanju terena za izgradnju spomenika. Izgradnju velebnog spomenika, kako nam reče don Vjeko Pavlinović, financirat će puk Zabiokovlja, ponajprije iz općine Zagvozd te svi ljudi dobre volje. Naši branitelji su to zaslužili i ja i ovim putem pozivam sve one koji se hoće uključiti u ovu akciju da se jave Udruzi “Biokovo”, riječi su don Pavlinovića.

Vijest objavila: Slobodna Dalmacija

Nema komentara: